Info

TRUE COPY - [Horror Vacui #5] - najaar 2018

”De enige die nooit erkenning krijgt is de vervalser. Tenzij hij ontmaskerd wordt.” Geert Jan Jansen in Perhaps All The Dragons.

Op 6 mei 1994 vallen de gendarmes binnen op het Franse landgoed van Geert Jan Jansen. Ze stoten er op meer dan 1600 werken van grootmeesters als Picasso, Dalí, Appel, Matisse en Hockney. Opmerkelijk detail: het gros ervan blijkt uit het penseel van de Nederlander te komen. Geert Jan weet gedurende meer dan twintig jaar de kunstwereld in het ootje te nemen. Hij doet dit zo overtuigend dat Picasso en Appel nietsvermoedend echtheidscertificaten uitschrijven bij werk dat hij fabriceert.

Tot op de dag van vandaag hangen er in musea wereldwijd nog steeds vier werken waarvan niemand vermoedt dat ze eigenlijk uit de koker van Geert Jan komen. Een spellingsfout in een certificaat dat hij uitschrijft bij een werk “in de stijl van” Chagall doet hem na vele jaren uiteindelijk de das om. Hij wordt gevat door een Duitse hoofdcommissaris en verandert zo plotsklaps in een van de meest beroemde oplichters binnen de kunstwereld.

Na BERLINs Perhaps All The Dragons, waarin Geert Jan reeds opduikt als een van de dertig verhalenvertellers, krijgt hij in True Copy nu het podium voor zichzelf. In de schaduw van de grote meesters, schaaft hij doorheen de jaren aan zijn ambacht. Geert Jans werk en leven is een dagelijkse evenwichtsoefening op de slappe koord tussen fictie en realiteit, continu hopend dat hij er niet aftuimelt. Een gedroomde protagonist wiens verhaal de persoonlijke hemisfeer ver overstijgt.

In dit nieuwe luik binnen de Horror Vacui-reeks, zet BERLIN Geert Jan zelf op scène. Het interne radarwerk van een complexe man als handleiding om – onder andere – de hypocrisie binnen de kunstwereld bloot te leggen. Welke waarde heeft waarheid nog? En is het soms niet verfrissender om mee te kunnen gaan in een briljant vormgegeven leugen?

In deze creatie gebruikt BERLIN haar kenmerkende stijl om verschillende werelden en realiteiten op het podium te laten samenvloeien. Samen met haar hoofdpersonage legt ze de vinger op enkele zere wonden binnen de kunstwereld, maar toont ze ook het universelere verhaal van één man die zich staande tracht te houden binnen een web van leugens – of variaties op de waarheid.

Foto

Video en audio

Credits

Concept BERLIN Creatie Bart Baele,
Yves Degryse
Coproducenten
deSingel [Antwerpen, BE],  le CENTQUATRE [Parijs, FR] - Met steun van de Vlaamse Gemeenschap - BERLIN is artiste in residence in deSingel [Antwerpen, BE] en  is artiste associé in CENTQUATRE [Parijs, FR]

Publicaties