Info

ZVIZDAL – 2016
[Chernobyl - so far so close]


Een filmisch portret over twee mensen, wonende in een spookstad. Een verhaal over eenzaamheid en overleving, als gevolg van een mislukt atomisch experiment.

1986. Zo’n 90 steden rond de stad Pripyat worden geëvacueerd. Door het mislukken van een kernproef neemt het leven van de inwoners een drastische wending. Ze verlaten hun huizen om nooit meer weer te keren.

Pétro en Nadia, een echtpaar van toen 60 jaar oud, geboren en getogen in Zvizdal, weigeren de evacuatie. Ze verkiezen in hun oude dorp, in hun huis te blijven. Een spookdorp. Alle bekenden zijn verdwenen, alleen hun geplunderde huizen getuigen van een voormalige bedrijvigheid. Versteende plaatsen, overwoekerd door de natuur die weer vrij spel krijgt.

Gedurende de periode van 2011 tot 2016 volgt Berlin Pétro en Nadia om een evolutie over de jaren heen te kunnen schetsen. Hoe draagt men een afzondering van jaren?
Er is het ontbreken van electriciteit, lopend water en verwarming. Er zijn de bijgeloven, er is de vodka, het prevelen, het vloeken, het zingen, de tandpijn, ouderdomskwalen, het 20 kilometer wandelen naar de winkel, het wachten op iemand van de bewoonde wereld.

Zvizdal is een portret over eenzaamheid, overleving, armoede, hoop en liefde tussen twee oudere mensen met rondom hen het kleurloze, geurloze maar permanente stralingsgevaar.

 

persquotes
★★★★ 'Zvizdal is een schrijnend, loepzuiver filmportret van twee oude mensen en de dingen die voorbijgaan.' – De Standaard

★★★★ 'Typisch Berlin: mooi vormgegeven, interdisciplinair en vaak documentair werk.' – De Volkskrant

★★★★ 'Een ontroerend portret van twee mensen die zich op een zelfverkozen eiland bevinden.' – Trouw

★★★★ 'Zo existentieel universeel.' – Theaterkrant

'Veruit een van de meest indrukwekkende theaterervaringen uit mijn leven.'  Cultureel Persbureau

scroll naar beneden voor volledige artikels

Foto

Video en audio

Credits

Met Nadia & Pétro
Opanassovitch Lubenoc
Concept Bart Baele,
Yves Degryse,
Cathy Blisson
Interviews Yves Degryse,
Cathy Blisson
Camera & montage Bart Baele,
Geert De Vleesschauwer
Scenografie Manu Siebens,
Ina Peeters,
BERLIN
Geluidsopnames Toon Meuris,
Bas de Caluwé,
Manu Siebens,
Karel Verstreken
Tolk Olga Mitronina Soundtrack & mixing Peter Van Laerhoven
Constructie decor Manu Siebens,
Klaartje Vermeulen,
Dirk Stevens,
Kasper Siebens
Maquettes Ina Peeters,
met hulp van Puck Vonk,
Rosa Fens,
Thomas Dreezen
Mechanica Joris Festjens,
Dirk Lauwers
Techniek Jurgen Fonteijn,
Rex Tee,
Jakke Theyssens
Grafische vormgeving Jelle Verryckt Communicatie & productie Laura Fierens
Zakelijke leiding Kurt Lannoye Administratie Jane Seynaeve
Coproducenten
Het Zuidelijk Toneel [Tilburg, NL], PACT Zollverein [Essen, DE], Dublin Theatre Festival [IE], le CENTQUATRE [Parijs, FR], Brighton Festival [UK], BIT Teatergarasjen-House On Fire [Bergen, NO], Kunstenfestivaldesarts [Brussel, BE], Künstlerhaus Mousonturm Frankfurt am Main [DE], Theaterfestival Boulevard [Den Bosch, NL], Onassis Cultural Centre [Athens, GR] - In samenwerking met deSingel [Antwerpen, BE] - Met steun van de Vlaamse Gemeenschap - BERLIN is artiste associé in CENTQUATRE [Parijs, FR]
Dank aan
Wim Bervoets, Brice Maire, Lux Lumen, Els De Bodt, Pascal Rueff, Morgan Touzé, Christophe Ruetsch, Isabelle Grynberg, Nadine Malfait, Natalie Schrauwen, Katleen Treier, Piet Menu, Anthe & Ama Oda Baele, Remi & Ilias Degryse

Pers