One Day I Will Make The Onion Cry

Barbara Raes/Beyond The Spoken, Victoria Deluxe, NTGent & BERLIN

Van het najaar van 2023 tot in de vroege lente van 2024 is Barbara Raes (Beyond The Spoken) te gast bij Victoria Deluxe voor een onderzoeksresidentie. Samen bereiden ze het maakproces voor de installatie One Day I Will Make the Onion Cry (première oktober 2024) voor. One Day I Will Make the Onion Cry' wordt ondersteund door partners NTGent en BERLIN.

Tijdens de onderzoekresidentie probeert Barbara om tranen te vangen, te categoriseren en te archiveren. Welke traan vertaalt welke wereld van verdriet? Kan je voor altijd uitgehuild zijn? Zoeken we met onze tranen naar getuigen voor ons verdriet? Met hoeveel liter tranen worden we geboren?  

Barbara focust tijdens de residentie op het concept solastalgie en bredere vormen van pre-rouwen, als in: rouwen om iets wat er nu nog is, maar straks wellicht niet meer. Het verdriet over wat zal verdwijnen kan mensen verlammen, maar kan ook een uitnodiging zijn om de melancholie te omarmen.  

Het onderzoek mondt uit in een installatie die mee vorm krijgt door het YouTurn-project van BERLIN. Voor One Day I Will Make the Onion Cry gaat Barbara aan de slag met de “uienmachine“, een installatie uit de voorstelling Land’s End.

One Day I Will Make the Onion Cry wordt ontwikkeld in seizoen 2023-2024 en gaat in première oktober 2024 in De Expeditie in Gent.

Barbara Raes maakt deel uit van de artistieke directie van NTGent en leidt de organisatie Beyond the Spoken, een werkplaats voor niet-erkend verlies. Ze werkte van 2000-2014 als programmator en artistiek leider van kunstencentra BUDA en Vooruit (nu VIERNULVIER). In 2014 nam ze afscheid van de kunstensector en nam een jaar tijd om zich te herbronnen en te heroriënteren. In deze context volgde zij een opleiding als begeleider van afscheidsrituelen bij Green Fuse in Totnes (UK). Ze deed ook aanvullende workshops rond transitie en het vormgeven van het leven en de dood. Op die manier ontwikkelde ze zich tot een unieke verbinder tussen kunst-zorg-afscheid. Van 2015-2018 was ze aan de slag als onderzoeker aan het KASK, School of Arts om nieuwe fysieke en mentale ruimtes voor afscheid te ontwerpen. Simultaan richtte ze Beyond the Spoken op, een privé-praktijk waarbij ze mensen in hun rouwproces begeleidt door voor hen een uniek afscheidsritueel te creëren en te faciliteren. 

Credits

concept en artistieke leiding

Barbara Raes

artistieke ondersteuning

Agnes De Maeseneir, Sophie Bodiang

promobeeld residentieperiode

Agnes De Maeseneir

productie residentieperiode

Victoria Deluxe

in samenwerking met

NTGent, BERLIN

archiefmateriaal

Land's End