Sehnsucht

Hannes d'Hoine & Stijn Grupping

Hannes d’Hoine (muziek) en Stijn Grupping (video) doken in het BERLIN-archief en gingen aan de slag met materiaal gefilmd voor de voorstelling Bonanza. Sehnsucht is een filmtableau waarvoor Grupping een kort fragment uit Bonanza onder handen neemt. Hij speelt met tijd en perceptie waardoor het landschap gaandeweg transmuteert en zelfs lijkt op te lossen. In Sehnsucht versterken beeld en geluid elkaar op organische wijze. d’Hoine startte met componeren na enkele kijksessies van het archiefmateriaal. Hij liet zich inspireren door de levens van de overblijvende bewoners van het quasi verlaten mijnstadje en het weidse, mysterieuze landschap dat hen omringt. Sehnsucht wekt de suggestie dat er, naast de verhalen die aan bod komen in de voorstelling, meer verscholen zit in de beelden: onontgonnen geheimen die zich net onder de oppervlakte schuilhouden.

Sehnsucht is de eerste in een reeks tableaus waarvoor d’Hoine en Grupping binnen YouTurn aan de slag gaan met archiefmateriaal. Het project kan gaandeweg verschillende vormen aannemen.


Stijn Grupping stond als jongleur mee aan de wieg van het Antwerpse Ell Circo d'Ell Fuego. In dezelfde periode ontwikkelde hij een fascinatie voor beeld en beeldtaal. Na het behalen van een bachelor in de audiovisuele kunsten aan Narafi (Brussel) richt hij met theatermaker Ine Van Baelen Post uit Hessdalen op. In samenwerking met andere artiesten werkt Post uit Hessdalen projecten uit op het kruispunt van (circus)performance, muziektheater, video en beeldende kunst.

Hannes d’Hoine is een contrabassist en componist. Na zijn masteropleiding aan het Conservatorium (Antwerpen)legde hij zich toe op elektronische muziek. Hij maakt sinds 2006 deel uit van de vaste kern van Die Anarchistische Abendunterhaltung en speelde samen met o.a. Dez Mona, Craig Ward, Rudy Trouvé, Toumani Diabate, Tony Allen, Ellen Schoenaerts, Liesa Van der Aa, etc. d’Hoine maakt ook soundtracks voor film, dans en theater. Sinds 2019 maakt hij solo muziek onder de naam Jon Doe One.

Credits

video-editing en montage

Stijn Grupping

compositie, contrabas, electronics en mixage

Hannes d'Hoine

vocals

Stefanie Janssen

viool

Buni Lenski

archiefmateriaal

Bonanza